Monitoring van de Ierse hermelijn met behulp van de Mostela methode

Monitoring van de Ierse hermelijn met behulp van de Mostela methode

Hoewel al sinds mei van 2019 in het nieuws bij de Vincent Wildlife Trust en op onze Facebook site, hier formeel dan toch het mooie bericht dat met behulp van de Mostela methode de relatief onbekende en heimelijke Ierse ondersoort van de hermelijn (Mustela erminea hibernica) geïnventariseerd en gemonitord kan worden. Er is tot dusver amper informatie over de beschermingsstatus van de soort, en een monitoring kan hier belangrijk inzicht in geven.

Wie heeft de Ierse hermelijn gezien?

De Ierse hermelijn verschilt met de nominaat hermelijn uit Engeland en West Europa door het grotendeels ontbreken van de ‘gladde’ demarcatielijn, die bij het merendeel van de individuen grillig verloopt; net als bij de wezel. Dit maakt het mogelijk om individuen van elkaar te onderscheiden met de Mostela-methode, in een monitoring van populaties (met name overleving en samenstelling). De Ierse hermelijn verschilt ook van de nominaat doordat de dieren ’s winters niet wit of ermine worden.

Ierse hermelijn gefilmd in een Mostela (Met dank aan B. Hughs en de Vincetn Wildlife Trust)

De Ierse hermelijn kon diverse keren worden vastgelegd met Mostela’s die langs veescheidingen (muurtjes) en in houtwallen zijn gezet in the counties Galway and Mayo.

De onderzoekers filmde ook het gebruik van de Mostela vanaf de buitenkant.

Naast de hermelijn werden hier ook een boommarter, Amerikaanse nerts en andere kleine zoogdieren in de Mostela vastgelegd.

→ Zie hier de collatie video van de Vincent Wildlife Trust

We zijn als stichting trots om aan dit onderzoek impuls te hebben kunnen gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *