Methoden

Methoden

Onderzoek kleine marterachtigen

De SKM is sinds acht jaar pionierend en innovatief actief met onderzoek naar het voorkomen van kleine marterachtigen. We hebben hiervoor een methode ontwikkeld waarmee de kleinste van onze kleine marterachtigen in het veld kunnen worden gedetecteerd; namelijk de razendsnelle en heimelijke hermelijn en wezel. Dit is de zogenaamde Mostela-methode, genoemd naar Jeroen Mos als uitvinder en samengevoegd met Mustela, de soortgroepnaam van de kleine marters. De oorspronkelijke Mostela is simpelweg een afsluitbare kist met daarin een zogenaamde ‘cameraval’ of wildcamera. De camera met bewegings- en warmtesensor is gericht op een doorloopbuis van PVC met open venster en daarin sporenplank waarmee kleine marters in beeld kunnen worden gebracht; naast veel andere kleine zoogdieren (bijvoorbeeld spitsmuizen) die de Mostela ook verkennen.

Daarnaast gebruiken we de sporen-methode en de zogenaamde Jiggler-methode om grotere marterachtigen (vanaf formaat bunzing) in het veld te detecteren en vast te stellen. Voor meer informatie over de door de SKM ontwikkelde en beproefde methoden selecteer de onderstaande links.

Naast deze middelen komt er veel meer kijken bij het veldonderzoek naar kleine marterachtigen, met oog op habitatvoorkeur en kennis van de ecologie. De SKM geeft cursussen op dit terrein en is hiermee graag van dienst (zie het onderdeel Diensten).

  1. Mostela-methode.
  2. Sporen-methode.
  3. Jiggler-methode.
  4. Wippbrett-methode.
Jeroen Mos van de SKM maakt ‘zijn’ Mostela gereed in het veld. (© E. van Maanen)